Facebook: Facebook icon

Language:

Prirodno za tijelo i dom

Higijena je znanost o uspostavljanju i održavanju zdravlja. (Merriam Webster)
Razlikuje se od kulture do kulture.

Kada razmišljamo o higijeni uobičajeno postavljamo pitanje da li je nešto čisto. Čisto percipiramo kao nešto što nije prljavo. Na našim radionicama 'prirodni sapuni i sredstva za čišćenje' često se otvori rasprava o pranju čaša. Postavlja se pitanje: Da li je ova čaša čista? Zvuči banalno. Ali kada malo bolje razmislimo možda i nije banalno. Na primjeru pranja i čistoće čaša možemo jasno vidjeti vlasite zablude i nametnuta nam uvjerenja. Većini nas biti će neprihvatljivo da nam se posluži čaša na kojoj se vide mrlje, npr. otisak prsta ili bilo kakva masnoća. Istovremeno, potpuno nam je prihvatljivo da je čaša kristalno čista, ali je oprana u perilici suđa s izuzetno jakim sredstvom za pranje i sredstvom za ispiranje koje, na kraju krajeva, ostaje na čaši. Svaki put kada pijemo iz čaše oprane na taj način u sebe unosimo otrove. Usuđujemo se reći da čaša oprana u perilici suđa izgleda čisto, ali zapravo nije čista, tj. nije dobra za nas.

Možda bi umjesto pitanja 'da li je nešto čisto?' bilo ispravnije postavljati pitanje 'da li je nešto dobro za nas?'

Radi bolje preglednosti mi sredstva za održavanje higijene dijelimo u dvije skupine...

  • prirodno za tijelo
  • prirodno za dom

...ali u suštini sva sredstva za čišćenje koja koristimo imaju jednu važnu zajedničku karakteristiku - nešto što je otrovno za nas nećemo staviti ni na kožu niti ćemo s tim prati posuđe / površine koje dodirujemo. Zašto? Koža je naš najveći organ s velikom površinom na kojoj se nalaze pore. Kroz pore koža diše i razmjenjuje tvari s okolinom. SVE što stavimo na kožu kroz pore ulazi u naše tijelo i putem tjelesnih tekućina putuje tijelom. Dakle, osim hranom otrove možemo unositi i kroz kožu.

Na sreću, nije sve tako crno. Ima dovoljno prirodnih sredstava za održavanje osobne higijene i čistoće. Prirodna sredstva o kojima pričamo uglavnom su lako dostupna i ekonomična. Trebamo ih se samo prisjetiti! :)

 

PRIRODNO ZA TIJELO

woman underwear rProizvodi dostupni na tržištu uglavnom su proizvodi industrijske kozmetike. Kao i svaka druga industrija u kapitalizmu i kozmetička industrija za cilj ima stvaranje profita (a ne higijenu = zdravlje).
Globalizacija, internet, društvene mreže te sve brža komunikacija imaju veliku ulogu u širenju svijesti o sastojcima i što se sve zapravo nalazi  u kozmetičkim i higijenskim proizvodima koje koristimo svaki dan. Izdvojite sedam minuta vremena, pogledajte jako slikovito i jednostavno predstavljenu jednu od pozadina kozmetike, priču Annie Leonard (The Story of Cosmetics, released on July 21st, 2010).
Za vas koje detaljnije zanima od čega su sastavljeni proizvodi koje svakodnevno koristite ovaj link će svakako biti interesantan. Ukratko: istraživanja upućuju na to da naše tijelo (masna tkiva, krv, urin...) skladišti kemijske supstance koje se nalaze u higijenskim i kozmetičkim preparatima. Danas nitko ne može znati koje će dugoročne posljedice na ljudsko tijelo taj proces imati. Može se samo logično zaključiti da je najbolje koristiti biorazgradive proizvode. Takve tvari su uglavnom prirodnog porijekla.

Svijet organske kozmetike nastao je kao posljedica organskog uzgoja i do danas je usko vezan upravo uz organski uzgoj.
Napraviti organski proizvod podrazumijeva ne zagaditi okoliš tijekom procesa proizvodnje i pakiranja. Tu se ne radi o znanosti već o sustavu vrijednosti, kulturi i načinu uzgoja koja je okosnica cijelog projekta „organsko”. Organske formulacije sadrže visoke postotke djelatnih tvari prirodnog porijekla i zato ih je vrlo teško dugo skladištiti i čuvati. Ne znači nužno da će „organska” formulacija sadržavati i više konzervansa, ali će sigurno imati kraći rok trajanja od modernih, laboratorijskih formula.
Moto organske kozmetike: što je dobro za mene, dobro je i za Prirodu.

Prirodna kozmetika, povijesno gledano, preteča je svih vrsta sapuna, šampona, krema, šminke i losiona koje danas tako volimo.
Pod pojmom prirodna kozmetika smatra se ona kozmetika koja zadovoljava uvjete organske kozmetike i ne sadrži kemijske i sintetske mirise, konzervanse, boje, silikone, parafine, mineralna ulja i ostale petrolate te se ne testira na životinjama. U proizvodnji koriste se najčešće ručno pripremani ekstrakti ljekovitih biljaka, biljna i eterična ulja, voda i alkohol nastao ekstrakcijom bilja. Eterična ulja, propolis i prirodni alkohol, kao i odgovarajući postupci pri izradi i pakiranju, kao konzervansi djeluju na prirodne antibakterijske komponente proizvoda. Na taj način sprječava se kontaminacija preparata i osigurava se duži rok trajanja proizvoda.

 

Kvalitetna, prirodna sirovina jamči i dobar proizvod.

 

Mi U ŠUMI sami proizvodimo sredstva koja koristimo za osobnu higijenu, od paste za zube i sapuna za ruke, preko sapuna za tijelo i kosu do dezodoransa i krema. (Make-up uglavnom ne koristimo.) Nije teško. Uz malo truda brzo se uči. Zamislite zadovoljstvo kada si napravite svoj prvi dezodorans ili sapun baš po svom 'guštu'. :) Ako nemate vremena postoji alternativno rješenje... Sve je više malih proizvođača prirodne kozmetike. Potražite, pronađite, isprobajte, nemate što izgubiti! Možda se i ugodno iznenadite... Prirodni sapuni dobro peru, mogu se koristiti i za kosu. Prirodni dezodoransi takođe vam mogu ponuditi '24-satnu-zaštitu', vjerovali ili ne. Jednom kada pređete na prirodnu kozmetiku pitati ćete se ...pa zašto nisam prije?

Vjerujemo da je vanjski izgled odraz našeg unutranjeg stanja.
Kada vas drugi put pitaju: „Kako si?“, vi odgovorite uz smješak:„Kako ti izgledam?“PRIRODNO ZA DOM

Kao što je već navedeno sredstva za čišćenje koja koristimo u kućanstvu takođe ulaze u naše tijelo. Sa sredsvima za čišćenje slična je priča kao s kozmetikom, industrijsko vs. prirodno.

proces vode u prirodi r

 

Da ne ponavljamo priču napominjemo samo da sva sredstva za čišćenje imaju utjecaj i na okoliš. Proces ide ovako:  S tekućom vodom i ostaci sredstava za čišćenje (kemikalija) odlaze u otpadne vode. Zajedno završavaju u rijekama, morima ili tlu. Organizmi u vodi trpe onečišćenje, trujemo ribe i školjkaše koje koristimo za hranu. Korijenje biljaka napaja se onečišćenom vodom. Kiša koja pada na nas, na sve životinje i biljke, kondenzira se isparavanjima tih istih voda.
Sve u prirodi jedan je krug.

 

 

Želite li sačuvati vitalnu životnu energiju izbjegavajući kemijska sredstva? Želite li da vam dom bude čist? Želite li kao posljedicu samo to što ćete uštedjeti novac? Ako je odgovor da, higijenu svog doma održavajte prirodnim sredstvima.
Bez puno pripreme, u domaćinstvu imate već sljedeća sredstva za čišćenje (i ostale namjene!).

Za čišćenje se najčešće koristi alkoholni ocat koji ima 9% octene kiseline (jabučni ima 2 do 5%). Najčešće se razvodnjava 1:10, a za jače zaprljane površine može se manje razrijediti. Najpraktičnije ga je uliti u bočicu s prskalicom i tako koristiti. Ocat dezinficira i čisti pa se njime mogu čistiti kuhinjske površine, kupaona, podovi…
Nerazrijeđeni ocat može se koristiti za uklanjanje kamenca.
Ne koristiti za mramor, kamen i drvo.

Soda bikarbona može se koristiti u prahu, otopljena u vodi ili kao krema (soda u vodi u omjeru 3:1).

Soda bikarbona ima dezinfekcijska svojstva i neutralizira mirise (lužnate je reakcije) pa je korisna za čišćenje sanitarija.

Odlična je za uklanjanje mirisa u frižideru. Stavimo u jednu zdjelicu sodu bikarbonu u prahu i držimo u frižideru. Djelovanje traje otprilike tri mjeseca.

Kombinacija sode bikarbone i octa može se koristiti za odčepljivanje odvoda na slijedeći način: u odvod usipamo sodu bikarbonu i potom ulijemo ocat. Nakon što soda i ocat odreagiraju (reakcija je burna) isperemo odvod vrućom vodom. Po potrebi ponovimo.

Pospite malo sode bikarbone u pepeljaru, smanjit će neugodan miris i spriječiti tinjanje.

Vjerovali ili ne, soda bikarbona eliminira neugodne mirise iz čizama, cipela, čarapa. Dovoljno je posuti malo sode na njih.

Poboljšajte miris spužvama za pranje tako što ćete ih namočiti u vodu sa sodom bikarbonom.

I vaš usisavač će se oporaviti od neugodnih mirisa ako usisate u njega malo sode bikarbone.

Skrućene kistove namočite u vodu te dodajte žličicu sode bikarbone i malo octa da dlačice kistova omekšaju.

Soda bikarbona tjera mrave i žohare. Pospite malo praha na mjesta gdje se pojavljuju.

Zasladite domaće rajčice tako što ćete posuti malo sode bikarbone na zemlju uz stabljiku rajčica.

Ako želite da vaš omlet bude pjenastiji, dodajte žličicu sode na svaka tri jaja.

Dodajte žličicu sode bikarbone u perilicu za suđe i nečistoće će se lakše ukloniti.

Ako vam ikada ponestane sredstva za pranje suđa, limun može poslužiti. Na krišku limuna stavite sodu-bikarbonu i ribajte! Vidjet ćete kako se masnoća otapa, lonci i tave dobivaju sjaj, a i vaše ruke fino mirišu.

Kada je u pitanju mesing, bakar i krom, nikakve kemikalije neće dobro doći kao limun. Namočite pribor za jelo u vodu s polovicama limuna, ostavite neko vrijeme, izvadite i obrišite pribor. Ako želite ekstra sjaj, jednu polovicu limuna prije nego je stavite u vodu namočite u sol.

Neugodan miris nakon pečenja kokica ili grijanja pizze u mikrovalnoj možete jednostavno ukloniti. Narežite limun na tanke kriške, kriške stavite u zdjelu, ulijte vodu pa stavite da se 'kuha' u mikrovalnoj oko jedne minute. Limunska kiselina će ubiti bakterije, a limunov miris će djelovati kao ovlaživač i osvježivač. Nakon toga prebrišite unutrašnjost mikrovalne krpom.

Umjesto da metalne ručke za ručnike, pipe i ostale slične stvari u kupaonici tretirate abrazivnim sredstvima, koristite za čišćenje limun. Sok od 5-6 limuna ulijte u neku praznu sprej-bocu i tome poprskajte sve što želite očistiti. Limunska kiselina razgrađuje naslage kamenca i otapa prljavštinu.

Prepolovite limun, utrljajte sok na površinu daske za rezanje i ostavite desetak minuta da djeluje. Mrlje i razni mirisi će biti uklonjeni. Na kraju polovicama limuna dobro još jednom istrljajte površinu daske i isperite vodom.

Baš kao i ocat, kiseline mineralne vode razgrađuju nečistoće i bakterije, što je dobra zamjena za jaka kemijska sredstva za čišćenje. Stavite je na mekanu krpu (najbolje od mikrovlakana) ili neabrazivnu spužvicu kako biste očistili površine poput nehrđajućeg čelika, kroma ili porculana sa sjajnom završnom obradom.

Kako biste izbjegli mrlje od vode, nemojte dopustiti da se osuši na površini.

Parkirali ste ispod stabla? Uklanjanje ptičjeg izmeta ribanjem može oštetiti površinu automobila. Umjesto toga, otvorite bocu mineralne, začepite je svojim palcem, promućkajte te usmjerite prema onečišćenom dijelu. Kad izvučete palac iz začepljene rupe, gazirana voda će stvoriti mini tuš, kojim ćete lako kloniti izmet.

Nakon kupanja u bazenu ili moru, klor i nakupljenu sol lako ćete i nježno isprati ako kosuprelijete mineralnom vodom.

Dodajte malo mineralne vode u smjesu za palačinke, vafle ili pitu od sira. Karbonizacija će tijestu dati svjetlije, prozračnije teksture.

Umiješajte je u sok od raznog voća - ananasa, naranče, jabuke, brusnice i limete - i dobit ćete šumećeg gasitelja žeđi koji sadrži manje kalorija od kupovnog soka ili čistog prirodnog soka. Rakija ima izvrsna dezinfekcijska svojstva pa se može dodavati sredstvima za čišćenje površina koje je potrebno dezifincirati (npr. radne površine u kuhinji).

Rakije i novnski papir odlična su kombinacija za pranje prozora.

Sol blago dezinficira i služi kao abrazivno sredstvo.

Eterična ulja odličan su dodatak sredstvima za čišćenje jer osvježavaju prostor i daju ugodan miris. Neka od ulja koja imaju dezinfekcijska svojstva: čajevac, lavanda, ružmarin, limun, majčina dušica...

Zaključimo, prirodna sredstva za čišćenje i prirodnu kozmetiku jednostavno možete napraviti i sami.